kitap

Sesli Kitap Okumak

Erkan Keskin 2 dakika okuma süresi
Sesli Kitap Okumak
Paylaş

Bugün aklımda bambaşka bir konu var size aktarmak istediğim. Sesli kitap okuma aktivitesi. Ailemle düzenli olarak yaptığım, çok keyif aldığımız ve bize çok şey katan bir aktivitedir sesli kitap okumak. Faydaları, hissettirdikleri çok fazla şey var.

Bu konuyu birkaç başlık altında kısa kısa yazmak istiyorum. Bu şekilde daha derli toplu bir yazı yazabilirim ve kafanızı gereksiz detaylarla karıştırmamış olurum.

Dinleyici ya da Okuyan Olmak

Aslında çok farketmiyor benim için. Ancak eşim için dinleyici olmak çok daha etkili oluyor. Bu benim okuyuş tarzım ile de alakalı olabilir ama önemli değil. Önemli olan bu aktivite sırasında her ne olursa olsun zaman su gibi ama dolu dolu akıyor. Kitap içeriği tüm hücrelere işliyor adeta.

Sesli okumak ses tellerinizi çalıştırır. Biz yazılımcıların tüm gün bilgisayarda ve içimizden konuştuğumuzu düşünürsek ( inkar etmeyin biliyorum bunu hepiniz yapıyorsunuz :D ) sesli kitap okumak gibi bir aktivite sesimize çok iyi gelecektir.

Dinleyici olmak odaklanma becerinizi artırır. Okuyucu olmak hitabetinizi geliştirir. Sesli okuduğunuzda kendi sesinizi de duyacağınızdan dolayı okuduklarınız zihninize çok daha iyi işler. İster dinleyici rolünde olun, ister okuyan rolünde olun her iki halükarda da bu aktivite çok iyi gelecektir.

Kitap Türleri

Biz genelde sesli okuma aktivitesini pratik gerektiren teknikler anlatan kitapları okurken uyguluyoruz. Yani kişisel gelişim, teknoloji eğitimleri gibi kategorilerdeki kitapları okurken.

Böylece kitap içinde öğrendiklerimizi birlikte pratik etme fırsatı buluyoruz. Bunu yaparken gerçekten çok eğleniyoruz. Böylece bazı günler 10 sayfayı 15 dakika içinde okurken, bazı günler 1 sayfa okuyup 1 saat üzerinde kritik yapıp tartışabiliyoruz.

İnsanın aklına ilk önce resmi ve entelektüel bir ev ortamı gelse de tam olarak öyle değil :) Türk aile yapısında bu entelektüellik pek oturmuyor sanırım. Ya da bu bizle alakalı da olabilir bu durum bilmiyorum :) Ancak sıkıcı bir ortam olmuyor. Okuduğunuz kitaba göre bu yapılan pratikler değişiklik gösterebiliyor tabi. Ancak roman üzerinde kritik yapmanın bir faydası olmayacağına göre size de önerim, özellikle hayatınıza uygulayacağınız, yaşamınızı kaliteli kılacak teknikler içeren ya da ailevi bağlarınızı güçlendiren bilgilere yere veren kitapları sesli okuyup, bunu bir aktiviteye çevirdiğinizde, öğrenmek kolaylaşıyor, eğlenceli hale geliyor ve aile bağlarını çok daha güçlü hale getiriyor.

Başka başka faydalar…

Kendinizi dinleyebileceğiniz inanılmaz kaliteli vakit geçirirsiniz Aileniz ile iletişiminiz güçlenir. Okuduğunuz ya da dinlediğiniz kitabı, yapılan kritikler, beyin fırtınaları sayesinde çok daha iyi anlarsınız. Zihninizi dinlendirirsiniz. Aynı anda 2 kitap birden okuma imkanına sahip olursunuz. Ailenizle ya da arkadaşlarınızla, sesli kitap okuma aktivitesi sırasında okuduğunuz kitabın yanında bir de gece yatmadan evvel okuduğunuz bir başucu kitabınız olabilir. Böylece daha fazla kitap okursunuz. Uyumadan evvel loş bir ışıkta ve sessizlikte kitap okumak ( telefon ekranı yerine kitaba bakmak ) bence en az 2 saatlik uykuya bedel. Yani 2 saat uygu uyumuş gibi sizi dinlendirir. Ayrıca uykuya çok daha kolay geçmenizi sağlar.

Tavsiye ederim mutlaka deneyin. Pişman olmayacaksınız. Deneyimlerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim dostlar :)

Takip Et
En yeni içeriklerden ilk önce haberdar olmak için e-posta adresini kaydet!
Telegram
Telegram kanalımdaki topluluğa katılın!